Astım mıyım? KOAH mıyım? Kafam karıştı
Astım – KOAH farkı nedir?
Astım, KOAH’dan çok farklı bir hastalıktır. Astım daha çok gençlerde, bayanlarda ve alerjik yapısı olanlarda görülürken; KOAH yaşı ileri erkeklerde ve sigara dumanına maruz kalan kişilerde sık görülür.
Astımlılarda ataklar halinde havayolu tıkanması olur ve tedavi ile geriler. Ama KOAH uzun süren ve gerilemesi çok sınırlı bir hastalıktır.
KOAH’da şikayetler yavaş yavaş başlar, zamanla ilerler, akciğerde hasar ve radyolojik bulgular oluşur, sıklıkla öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetler vardır. Ama astımda solunum sıkıntısı, hırıltı ve öksürük gibi şikayetler vardır, bunlar ataklar halinde gelir, ataklar arasında hastanın önemli bir şikayeti yoktur.
Astımlı hastalarda ilaç kullanımı ile şikayetler tama yakın gerileyebilir. Bu nedenle astım hastalığı kontrol edilebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olarak kabul edilir. Astımın tam kontrolü için hastanın tetikleyici etkenlerden uzak durması, ilaçlarını düzenli ve yeterli dozda kullanması, sigara içmemesi, tozlu bir işte çalışmaması, sık solunum yolu enfeksiyonu geçirmemesi gerekir.
Bazen de astım, KOAH ayrımının tam yapılamadığı astmatiform bronşit veya AKOS dediğimiz arada kalmış olgular da olabilir.
Aşağıda KOAH denilerek uzun süre tedavi verilmiş, ancak düzelmeyen sıkıntılı bir astım hastasına ait önceki ve tedavi sonrası solunum fonksiyon test (SFT) sonuçları var.
Bu hastada uygun tedavi ile bir hafta gibi kısa bir zamanda solunum fonksiyonları iki kat düzeldi. Hastanın nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, idrar kaçırma gibi tüm şikayetleri ortadan kalktı.
Sonuç olarak astım – KOAH ayrımı net yapılmalı ve uygun tedavi ile semptom kontrolü tam sağlanmalıdır. Gereksiz yere hastalara KOAH tanısı konularak hastalar ümitsizliğe sevk edilmemelidir.
Bu konuda gerekirse bir uzmandan yardım istenmeli ve tedavi gözden geçirilmelidir.